Кари – Пулмонална стеноза

История и клинични симптоми:  Кари е куче,  порода Кавалер Кинг Чарлз спаньол, на 5 месеца. По време на прегледите при поставяне на началните ваксинации се установява сърдечен шум, който се засилва с времето. Кари е без клинични оплаквания и без симптоми.

Изследванията, които препоръчахме и в последствие направихме – Ехокардиография, Рентгенография на гръден кош и ЕКГ, показаха изменения в сърцето – силно уголемяване, нарушена функция и стеснение в областта на клапата на главната артерия, която носи кръв към белите дробове. Заболяването се нарича Пулмонална стеноза и представлява неправилно образувана клапа или срастване на платната на клапата на главната белодробна артерия. 

Дълго време кучетата с тази диагноза може да са безсимптомни, какъвто беше и случят на Кари, но обикновено има лесно изморяване при разходка и натоварване, припадъци, сърдечна недостатъчност и аритмии. При по тежка форма и продължително боледуване може да се стигне и до фатален изход. Много характерен е сърдечният шум, който може да се установи при аускултация на сърцето и затова качественият преглед при ваксинация е от голямо значение.

Лечение и прогноза: Пулмоналната стеноза е едно от малкото вродени сърдечни заболявания, което се поддава успешно на лечение. След стабилизиране и подготовка с медикаменти, Кари беше реферирана за хирургична корекция – Балонна валвулопластика, което е единствения начин за лечение на това заболяване.

При навременна диагностика и неусложнени пациенти, процедурата дава много добре прогноза. След операцията Кари се чувства добре.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *