Роки – Политравма на таза

 

 

 

История и клинични симптоми – Роки е три годишно гонче, приет е в клиниката след инцидент по време на лов, блъснат е от преминаващ автомобил. Резултатът е множество фрактури на тазовите кости с невъзможност за изправяне и силна болка.

Изследвания и диагноза – Рентгенологичното изследване показа седем тазови фрактури, като две от тях изискваха задължителна костна редукция и фиксация. От дясно имаше фрактура на илиачната кост с голяма дислокация на костните фрагменти, а от ляво сакроилиачна луксация (фрактура между кръстеца и таза). Травмата на меките тъкани (кръвоносни съдове, мускули, нерви) също беше значителна. Ехографското изследване и рентгенографията на белия дроб не показаха руптура (разкъсване) на вътрешни органи. Предстоеше тежка операция и дълго възстановяване. Стопанинът беше запознат с възможните усложнения и необходимостта от по-специални грижи в следоперативния период. За щастие на Роки получихме пълно съдействие и разбиране от негова страна.

Хирургично лечение и следоперативен период – Хирургичната интервенция протече на два етапа с отделни оперативни достъпа от ляво и от дясно до тазовите кости. Използвахме две успоредно разположени пластини за фиксация на илиачната фрактура и два ортопедични винта за луксацията. Роки беше изписан по-късно същия ден с назначена домашна терапия.

Ранният следоперативен период (първите 14 дни) протече без усложнения, въпреки тежката двучасова операция. Пълното възстановяване отне известно време, както и очаквахме. На четвъртия месец след остеосинтезата Роки вече нямаше проблеми с походката, като по думите на стопанина „изглеждал същото куче, както преди инцидента“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *