бременност и токсоплазмоза

ТОКСОПЛАЗМОЗА – опасна ли е за стопаните на котки?

1.      Котките най-често се заразяват с токсоплазмоза като се хранят със сурово месо и други животни (малки бозайници, птици и други, които могат да са резервоар на цисти).

2.      Котките са задължителен гостоприемник на Токсоплазмозата и затова могат да отделят ооцисти. Това става в продължение на  1-2 седмици след заразяване (средно 8 дни, максимум 3 седмици).

3.      Само след спорулация ооцистите стават инфекциозни и устойчиви в околната среда, като оцеляват най-добре във влажни и топли среди, далече от слънчева светлина. Спорулацията е зависима от температурата, като минималното време за спорулация е 24 часа. Средното време е 1-5 дни, но не по-кратко от 1 ден.

4.      Тъй като котките се заразяват на ранен етап от живота си, отделят ооцисти само за 3 седмици след това, рядко имат диария през това време и редовно си правят тоалет. Това значително намалява вероятността човек да се зарази от домашната си котка. Има много по-чести и вероятни начини за заразяване – от не-сготвено и сурово месо, зеленчуци, почвата, водата, морски продукти (миди, стриди и т.н.).

5.      Най-точният начин да се изследва дали една котка е заразена с Токсоплазмоза и дали в момента е източник за хората, е изследване на фекална проба за наличие на ооцисти. Котките са задължителен гостоприемник на Токсоплазмозата, затова могат да отделят ооцисти. Установенно е обаче, че само 1% от котките отделят ооцисти по време на изследването, което прави намирането им в изпражненията трудно. САМО КОТКА, КОЯТО ОТДЕЛЯ ООЦИСТИ Е ДИРЕКТЕН ИЗТОЧНИК (при контакт със самата котка или изпражненията ѝ) ЗА ИНФЕКТИРАНЕ НА ЧОВЕК.

6.      Жена, която се заразява с Токсоплазмоза, преди да забременее има имунитет и обикновено плодът се предпазва от инфекция.

7.      За са се намали рискът от заразяване при бременни жени е препоръчително следното:

a.      Котката да се гледа вътре, да не излиза

b.     Някой друг да почиства котешката тоалетна, минимум веднъж на ден. Ако трябва това да се прави от бременна жена, тя трябва да носи ръкавици и да си измива ръцете след това

c.      Носене на ръкавици, при работа в градината, за предотвратяване замърсяването на ръцете с почва. Измиване на ръцете веднага след това.

d.     Месото да е добре термично обработено, както и да се белят или измиват плодовете преди консумация.

e.      Не е необходимо бременните жени да махат котката от дома си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *