защо кастрация?

“Спрете юношеската бременност , кастрирайте рано!”

Кастрацията на женските кучета или Оварихистеректомията казано на медицински език, означава лигиране на артериите и вените на матката и яйчниците и отстраняването им от тялото на женското животно. Трите основни причини за извършване на профилактична кастрация при женските кучета са предотвратяване на нежелано заплождане, тумори на млечната жлеза и гнойно възпаление на матката (пиометра). Връзката между карцинома (злокачествените тумори) на млечната жлеза може би е една от най-важните причини. Повечето карциноми на млечната жлеза при кучето се повлияват от естрогените и растежът им е по-бърз и инвазивен, когато тези хормони циркулират в кръвта.

Според проучвания възможността за развитие на тумори на млечната жлеза при женски кучета кастрирани преди първия еструс е само 0,05%. Ако бъдат кастрирани след първото разгонване процентът се увеличава на 8%, докато ако бъдат стелиризирани след две разгонвания рискът достига до 26%. Репродукцията намалява риска от поява на тумори, но не го предотвратява напълно, затова ако кучката не се запложда редовно – на всеки 2-3 разгонвания през целия ѝ живот, рискът за развитие на тумори е още по-голям. 

Причините за кастрация на женските котки в общи линии са същите както и при кучетата, но основното предимство е предотвратяването на злокачествените образувания на млечната жлеза. При котките раждането не намалява вероятността за развитие на карцином. За щастие ранно проведена кастрация на женска котка може да предотврати до голяма степен развитието на тези злокачествени тумори. При котки, които се кастрират преди 6-месечна възраст рискът за появата на карцином на млечната жлеза намалява с 91%, докато при тези които са кастрирани преди едногодишна възраст той се намалява с 85%

Рутинно проведена, кастрацията е основна хирургична операция и носи същия анестезиологичен риск, както всяка друга хирургична интервенция. Другите рискове след кастрация са хипоплазия на влагалището (ако кастрацията се извърши преди 5 месечна възраст), инконтиненция (незадържане) на урината (при само 10% от женските кучета) и наднормено тегло, което стопаните лесно могат да коригират с подходяща диета и активност. Ако стопаните са наясно с всичко това, ползите от кастрацията са много повече от рисковете. 

Кастрацията на мъжките животни се прави предимно заради поведенчески причини. Некастрираните кучета и котараци много по-ожесточено защитават територията си и сбиванията заради женска в еструс са постоянно явление. Кастрацията на мъжки животни е по-малко инвазивна процедура. Основният мит свързан с кастрацията особено на мъжките животни, е че намялява самоувереността на домашните любимци. У стопаните е насадено и погрешното впечатление, че кастрацията предотвратява цялата агресия на домашните любимци. Истината е, че кастрацията често се препоръчва като допълнение към терапията на поведението, защото намалява общата реактивност на животното, а не защото премахва агресията.

За повече информация относно кастрацията на домашния си любимец, се обърнете към вашия ветеринарен лекар.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *